Locatie

Keizersgracht 572, 1017 EM Amsterdam

Status

Opgeleverd 2020

Metrage

circa. 1850 m2, Tuin: 450m2

Opdrachtgever

APF International

Scope

Intensieve hoogwaardige renovatie van de Keizersgracht 572 te Amsterdam waarbij ook nieuwe gevels en daken zijn gerealiseerd.

Team Ditt

Ontwerp: Justine de Rho
Sales: Mattijs Kaak
Projectleiders: Anton van Bethray en Roy Binneveld

Fotograaf

Milan Hofmans en Joost de Jong

De renovatie van het monumentale kantoorgebouw Max is af!

APF International gaf Benthem Crouwel architects en Ditt Projects de opdracht om het monumentale pand op Keizersgracht 572 in zijn oude glorie te herstellen. Door de zorgvuldige renovatie en sterke samenwerking hebben we deze unieke, hoogwaardige kantoorruimte, in het hart van Amsterdam, gecreëerd.

Max
De Keizersgracht is bij de uitgraving in 1612, vernoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De naam van ons nieuwe kantoorgebouw Max is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van deze plek en nodigt de nieuwe gebruikers uit om op dit inspirerende erfgoed voort te borduren.

Ruimtelijke ambitie
Dit charmante, monumentale pand is door de jaren heen, meerdere keren gerenoveerd en ontbrak daardoor aan samenhang, voelde dichtgebouwd en verloor zijn monumentale uitstraling. Ons gezamelijke doel was om het monument te bevrijden van alle overbodige muren, blokkerende trappen en verlaagde plafonds om zo weer ruime en lichte verdiepingen te creëren die flexibel konden worden ingedeeld.

Een facilitair middenlid
De toilet- en techniekvoorzieningen die voorheen de monumentale voorzijde van het gebouw verrommelden, zijn gegroepeerd en naar het middenlid van elke verdieping verplaatst om zowel het voor- als achterhuis te kunnen bedienen. Door het middenlid in een nieuwe, volledig transparante gevel te hullen en de kolossale trap te vervangen voor een moderne, transparante steektrap, stroomt daglicht ongehindert het gebouw binnen.

Gloednieuw achterhuis
Met een compleet vernieuwde achtergevel heeft het achterhuis van het gebouw de grootste verandering ondergaan. De nieuwe, glazen plint laat de onderste verdieping in de tuin overvloeien, terwijl de nieuwe gevel met geprofileerde panelen van mineraal composiet, het gebouw een uitgesproken en stoere uitstraling geeft. Grote, openslaande ramen met Franse balkons zijn uitgelijnd in het grid van de gevel en dragen met hun zorgvuldige detaillering bij aan het genuanceerde, ritmische patroon van de gevel.

Slimme dakramen
Door dakramen in de binnentuin te plaatsen, wordt de kelder verlicht met binnenvallend daglicht waardoor de kelder een prettige, lichte ruimte is geworden, die door een eigen groep van toilet- en techniekvoorzieningen, volledig kan worden benut.

Monumentale stijlkamers
De monumentale kamers aan de voorzijde van het pand zijn in nauw overleg met bureau Monumenten Archeologie gerestaureerd. Om de historische stijlkamers zo goed mogelijk in ere te herstellen zijn de verlaagde systeemplafonds verwijderd om de hoogte van de kamers terug te brengen en de detaillering en wandbekleding op historische stijlkamers geinspireerd.