In opdracht van APF International heeft Ditt. een nieuw sociaal hart gebouwd voor VIDA Amsterdam, een bedrijfsverzamelgebouw aan de Kabelweg aldaar. In deze blogpost spreken we met Rachel Santegoets en Mark Molenaar, die als Ruimtelijk Ontwerper en Interior Designer betrokken waren bij dit project.

Een riante trap leidt vanaf de entree direct naar het sociale hart, de Quad, op de eerste verdieping. De Quad zelf biedt plaats aan meerdere nieuwe functies, vormt de koppeling met de nieuw ontworpen vergaderruimtes en geeft toegang tot een dakterras. In de parkeergarage werd een fietsenstalling gerealiseerd, vanwaar rechtstreeks de entree kan worden bereikt door middel van een nieuw gerealiseerde doorgang vanuit de garage. Dat is het vernieuwde VIDA Amsterdam in een notendop.

Rachel Santegoets: “Het vertrouwen dat de opdrachtgever in Mark en mij stelde, is voor mij kenmerkend voor dit project. APF International kende ons van het in 2018 gerealiseerde project Life Office in Utrecht. Deze eerdere samenwerking vormde nu de basis voor het vertrouwen. De opdrachtgever had bijvoorbeeld vertrouwen in de keuzes die wij maakten en zorgde via kritische vragen voor een stimulerende wisselwerking. Dit gaf ons de vrijheid om onze ideeën te realiseren.”

Mark Molenaar: “Het vertrouwen in ons oorspronkelijk concept, het opzetten van een Sociaal Hart met de kenmerken van een ‘Quad’ (oorspronkelijk een open ruimte, waar mensen kunnen samenkomen, met aan vier zijden een omsluiting van gebouwen) heeft als kapstok kunnen fungeren voor het uiteindelijke ontwerp. Als ontwerpers kregen wij veel ruimte om onze eigen ideeën te ontwikkelen. Het was daarnaast prettig die ideeën te kunnen toetsen aan de opvattingen van de opdrachtgever.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

“De ervaring leert dat opdrachtgevers er doorgaans de voorkeur aan geven dat het sociale hart direct bij de ingang ligt. Naar hun mening bevordert dit de toegankelijkheid. Dit gebouw is zo ontworpen dat de publieke ruimte, ‘The Quad’ genaamd, zich op de eerste verdieping bevindt. Het project Vida toont aan dat ook de situering van een atrium op zo’n eerste verdieping volkomen geslaagd kan zijn.”

Trots op het eindresultaat

Ontwerp sociaal hart VIDAMark: “Ons ontwerp voor de routing van de fietsers loopt vanaf de fietsenstalling via een nieuw gerealiseerde toegangsdeur naar de Quad. Een gezonde en toekomstgerichte oplossing, de huidige gebruikers zelf komen immers nu al veel op de fiets. Dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.”

Rachel: “Ondanks COVID-19 konden wij met enige regelmaat aanwezig zijn op locatie om het bouwproces op de voet te volgen. Behalve het kunnen toetsen van het ontwerp was dit ook van belang, omdat gedurende de realisatie de kaders regelmatig veranderden. Op deze manier bleef het concept op de best mogelijke manier overeind en beantwoordt het resultaat nu aan alle verwachtingen. Wij zijn er trots op.”

Dit interview verscheen eerder in ons portfolio.

Vida Amsterdam meetingroom