Skip to main content

Op verzoek van Vastgoedjournaal gaat Ditt. op zoek naar bijzondere initiatieven in de markt met als hoofdvraag: Hoe gaat de sector om met de coronacrisis? Wat kan er nog wel? In het alweer vierde artikel van deze serie aan het woord Diederik Bots, ondernemer en mede eigenaar van Pampus Events.

Jos Broekman (Creative Director) en Mattijs Kaak (Ditt.officemakers) spreken beurtelings met creatieve ondernemers, stuk voor stuk ervaringsdeskundigen op de werkvloer. Wat is hen overkomen? Hoe houden zij zich staande? Wat doen zij om te voorkomen dat de tijdelijke schok van nú voor hun bedrijf stráks ontaardt in permanente schade?

Pampus events

Vandaag spreken we met Diederik Bots, ondernemer en mede eigenaar van Pampus Events, De Bootsmannen en Pampus Horeca. Pampus Events organiseert bedrijfsevenementen op en rondom Pampus, het forteiland voor Muiden. Pampus is ook voor individuele bezoekers het hele jaar door per boot bereikbaar, er is een paviljoen met restaurant en het fort op het eiland is toegankelijk voor bezoek en rondleidingen.

Volledig zelfvoorzienend

Bots vertelt: “De activiteiten op Pampus zijn de laatste paar jaar, sinds we met onze partners – Stichting Pampus, Pampus Events en Pampus Horeca – de handen ineengeslagen hebben, enorm toegenomen. We zijn hard op weg het eiland volledig zelfvoorzienend te maken.”

Zo komt er een vergister, waaruit biogas wordt gewonnen, we plaatsen zonnepanelen, windmolens en een watermaker, waardoor we in de zomer niet 2x per dag met waterboten heen en weer hoeven te varen. Verder worden er louter lokale producten gebruikt en worden groente en kruiden in de moestuin op het eiland geteeld. Er zijn vergevorderde plannen voor een nieuw duurzaam paviljoen, maar ook historische elementen, zoals de ‘vredesprivaten’, wc’s die door de destijds hier gestationeerde soldaten in vredestijd werden gebruikt, worden nu gerestaureerd voor gebruik door de gasten. Ook is het “mistklokhuis” opnieuw gebouwd, een historisch klokkentorentje om te voorkomen dat tijdens mist schepen op het Forteiland zouden kunnen stranden.

Vervoer is bottleneck

“We waren dus hard bezig een prachtig seizoen te starten, toen deze crisis over ons heen kwam. Bedrijfsevenementen werden acuut afgelast, de horeca moest dicht. Bezoekers bleven weg. Het verblijf op het eiland op zich is geen probleem, de bottleneck zit ‘m in het vervoer hier naar toe. We hebben verschillende boten met diverse formaten, maar vanwege de huidige anderhalve meter- en hygiënenormen zijn groepen niet goed naar het eiland te brengen.”

Tentjes en Zomerlicht diners

“Ik zie altijd kansen en mogelijkheden. Of ze uiteindelijk werken, daar kom je dan al doende vanzelf wel achter. Dat zijn we dus gaan doen! We hadden hier altijd al wel wat tentjes staan, waar mensen een nacht op het eiland konden doorbrengen. We hebben nu dus het plan deze tentjes op een aantal verspreide plekken op het eiland neer te zetten en deze overnachtingen vervolgens te koppelen aan onze Zomerlicht diners, waarbij ons restaurant als een soort take-away-to-tent gaat dienen. Je krijgt een zoemer mee, wanneer je eten klaar is krijg je een signaaltje zodat wachten en drukte bij de bar vermeden wordt.”

“Onderweg terug met je eten naar de tent kun je bij de mobiele wijnbar nog een flesje meenemen. Zo kun je op Pampus voor Pampus liggen. Ons “Mistklokhuis” wordt daarbij het logeerhoogtepunt, een kampeersuite. Met deze kampeermogelijkheid kunnen we het vervoer, ons knelpunt, beter spreiden,” aldus Bots. En het sanitairgebruik? “Dat is een groepje as we speak aan het uitwerken. Ik weet nog niet hoe, maar daar gaan we zeker wat op verzinnen.”

Eiland pakket thuis

Dat zijn niet de enige plannen die Bots heeft. Hij vervolgt: “Zo hebben we meteen een Nood… eh Pampuspakket samengesteld voor een eilandgevoel bij je thuis. Daarin een boot- annex entreekaartje voor als Pampus straks weer open gaat, inclusief koffie en taart, maar ook met een Pampusbiertje en een stukje eiland DNA. Dit gaat ons niet redden natuurlijk. Maar we geven zo wel een sympathiek signaal af: we zijn er nog!”

Pampus Kerstpakketten

Dit bracht de ondernemer op een ander idee, dat nu handen en voeten is gegeven: Pampus kerstpakketten. “Deze zijn gevuld met uitsluitend lokale producten, die heel goed passen bij onze manier van werken en denken, zoals Zeep van Soof, een zeepje gemaakt van koffiedrab, circulariekoek en lekkere vlierbessensiroop. Plus natuurlijk wederom een entree/toegangskaartje voor boot en eiland. Je krijgt dus niet alleen een doos met spullen maar je krijgt een avontuur cadeau én je steunt Pamups en de lokale producenten!”

“We hebben alles uit de kast getrokken om goede en leuke producten in dit kerstpakket te krijgen en dank zij onze evenementen hebben we een mooi netwerk deze mogelijkheid onder de aandacht te brengen. En zeg nou zelf, zo’n fijn sympathiek, verrassend en lekker lokaal pakket kun je toch niet weigeren?”

Er wordt dus gewerkt aan andere manieren om inkomsten te genereren. Bots vertelt: “Natuurlijk hoop ik wel dat we weer snel onze vertrouwde events kunnen organiseren en als vanouds groepen mensen een superdag kunnen bieden met onze feesten, diners en bedrijfsuitjes, op het water, op het eiland en in het fort.”

Klussen en reparaties

“Maar ook nu is er wel degelijk de nodige actie te zien op Pampus. Allerlei klussen, die normaal blijven liggen, wanneer het seizoen eenmaal is begonnen, worden aangepakt: terrasmeubels worden geschilderd, van oude balken maken we trappen, heaters voor de winter worden gerepareerd. Kortom: door enthousiaste medewerkers met verschillende achtergronden – van vinoloog tot productfotograaf – wordt hard gewerkt om Pampus helemaal startklaar te hebben, als het sein voor evenementen straks weer op veilig staat.”

Pampus ligt niet voor Pampus

Is het seizoen verloren of is er nog hoop? Bots tot slot: “Tot september kan er in elk geval veel minder, al zouden kleinschaliger zaken en events wellicht al wel eerder weer op gang kunnen komen. Na een zomer met Zomerlicht diners en andere zomeractiviteiten is er van september tot november voor ons vaak nog heel veel te doen: bedrijfsuitjes, vergaderingen of teambuildingsessies op het eiland. Misschien gaan we wel “Haal je eigen Kerstpakket-diners op!” organiseren. Pampus ligt zeker niet voor Pampus!”

Wil je meer lezen, horen of zien over Pampus Events, of wil je een Pampuspakket bestellen, kijk dan op https://www.pampusevents.nl/ of https://www.pampus.nl/pampuspakket-eilandgevoel-bij-je-thuis/