Skip to main content

Als werkgever wil je dat medewerkers zich prettig voelen op kantoor, en effectief hun werkzaamheden kunnen doen. Een modern kantoor is precies daarop ingericht en sluit aan bij onze belofte: Great Offices, Happy People. Maar hoe zorg je er voor dat het kantoor inderdaad een prettige werkomgeving is? Lees hier eerst de belangrijkste inzichten over moderne kantoren, en lees dan onze tips voor de inrichting ervan.

Wat is een modern kantoor?

De term ‘modern kantoor’ staat voor een kantoorruimte die vooral is gericht op de mensen die er werken en duidelijk de bedrijfscultuur uitdraagt. Dit staat in tegenstelling tot ouderwetse kantoren, die vooral de vorm volgden van de ruimte en vooral leken te bestaan om zo efficiënt mogelijk te werken. Denk aan een ruimte die helemaal vol staat met afgeschermde bureaus, de zogeheten ‘cubicles’ die ook in Amerikaanse films voorkomen.

Een modern kantoor is flexibel en biedt ruimte voor verschillende activiteiten: focuswerk achter de computer, overleggen met een grote groep en 1 op 1 communicatie in een relatief informele setting. Efficiënt werken is niet meer het enige dat telt; ook creativiteit, samenwerken en zelfontplooiing zijn van belang. 

6 tips voor de inrichting van een modern kantoor

Tip 1: zorg voor voldoende afwisseling

Zoals hierboven al kort beschreven, moet een modern kantoor verschillende soorten werk faciliteren. Denk aan werk waar veel focus voor nodig is, zoals administratieve handelingen of het schrijven van een belangrijk rapport. Maar ook creatieve brainstormsessies of bijvoorbeeld een functioneringsgesprek vinden plaats op kantoor. Voor al deze acitiviteiten is een ander soort ruimte geschikt. Zorg daarom voor voldoende afwisseling qua vergader- en werkplekken.

Tip 2: Gebruik natuurlijke materialen en planten

We leven in een wereld die steeds sneller en in grote mate digital is. In de vrije tijd zoekt men daarom veelvuldig de natuur en het buitenleven op. Door in de kantoorruimte natuurlijke materialen te verwerken, haal je de natuur naar binnen. Dit wordt met een duur woord ook wel biofilisch design of biofilsch ontwerpen genoemd. 

Ongeverfd hout is een voorbeeld van een natuurlijk materiaal dat in veel kantoren wordt gebruikt. Andere voorbeelden zijn grote planten, natuurstenen vloeren en moswanden.

Tip 3: Kies voor openheid en bevorder transparant werken

In veel bedrijven staan zaken als transparantie en een platte organisatie hoog op de agenda. De beste manier om dit te bereiken, is door ook in het kantoor te zorgen voor openheid. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat iedere manager zijn eigen kantoor heeft? Vaak kunnen zij ook prima in dezelfde ruimte werken als de collega’s die zij aansturen, en daarmee de drempel voor contact verlagen. Zo moedigt een open kantoorruimte samenwerking en overleg aan.

Tip 4: Natuurlijk licht (en glazen wanden)

Er is geen betere werkplek dan een lichte, rustige omgeving. Uit onderzoeken blijkt dat natuurlijk licht hierbij beter is dan kunstlicht. Uiteraard is in Nederlandse winter ook kunstlicht nodig, maar idealiter is dat altijd een aanvulling op voldoende natuurlijk licht overdag. 

Glazen scheidingswanden zijn hierbij waardevol voor moderne kantoren die de hoeveelheid natuurlijke verlichting willen maximaliseren en tegelijkertijd een meer open werkruimte willen creëren. Het is een prachtig alternatief voor massieve muren en deuren als het gaat om het indelen van een kantoor en het creëren van aparte ruimtes voor vergaderingen. 

Tip 5: Kies voor ergonomische zit-sta bureaus

Er wordt wel eens gezegd dat zitten ‘het nieuwe roken’ is. Enigszins overtrokken wellicht, maar het is natuurlijk wel zo dat het beter is staan en zitten af te wisselen, dan de hele dag te zitten. Om medewerkers hierbij te helpen, is het daarom aan te raden voor zit-sta bureaus te kiezen. Deze ergonomische kantoorinrichting past bij het idee van een modern kantoor, dat gericht is op een prettige ervaring voor de mensen die er werken. Sowieso zijn moderne kantoormeubelen essentieel voor de uitstraling van je kantoor.

Tip 6: Huisstijlkleuren en merkbeleving

De zesde tip alweer! Je kantoor wordt natuurlijk niet alleen door medewerkers bezocht. Ook klanten, leveranciers, sollicitanten en andere stakeholders komen er over de vloer. Het is daarom belangrijk dat je nadenkt over de branding van je kantoor. Dit kun je doen door je logo een prominente plek te geven in het kantoor, de kleuren van je huisstijl te laten terugkomen op de wanden en eventuele producten uit te stallen in etalages.