Skip to main content

Op verzoek van Vastgoedjournaal gaat Ditt. op zoek naar bijzondere initiatieven in de markt met als hoofdvraag: Hoe gaat de sector om met de coronacrisis? In het tweede artikel van deze serie spreken we Noortje Randag, mede-eigenaar van ‘Workout Amsterdam’, een sportschoolconcept in multi-tenant gebouw ‘The Stitch’.

Net zoals iedereen in ons land volgt Ditt. officemakers de huidige coronacrisis met aandacht en betrokkenheid. Wij zijn onder de indruk van de inzet, de slagvaardigheid en de professionaliteit van hulpverleners en wetenschappers uit met name de medische hoek. Wij respecteren de maatregelen van de ‘intelligente lockdown’. Veiligheid en gezondheid op nummer 1!

Daarnaast en hoewel van een geheel andere orde zijn wij zeker ook onder de indruk van de houding van een groot aantal creatieve ondernemers. Zij helpen, waar zij helpen kunnen. Zoeken zelf naar mogelijkheden hun bedrijf en hun werknemers zonder al te veel kleerscheuren door deze zware periode heen te loodsen.

Creatieve overlevingsstrategieën

Jos Broekman (Creative Director) en Mattijs Kaak (partner Ditt.) richten in hun wekelijkse column de focus op personen met creatieve overlevingsstrategieën, met een visie gericht op de toekomst.

Wij hanteren hierbij 3 eenvoudige invalshoeken:

  • Wat is jou overkomen?
  • Hoe overleef je?
  • Wat heb je geleerd met het oog op de tijd na de crisis?

Wij koesteren overigens de hoop dat de column in deze vorm een niet al te lang leven beschoren zal zijn. Hoe sneller ‘back to normal’ hoe liever het ons is. Ook aan dat proces van herstel willen wij aandacht besteden. We zijn dan ook erg nieuwsgierig naar mooie initiatieven.

450 potentiële sporters

Wij spreken ditmaal met Noortje Randag, mede-eigenaar van ‘Workout Amsterdam’, een sportschoolconcept in multi-tenant gebouw ‘The Stitch’ aan de H.J.E. Wenckebachweg 123, in het Amstel Business Kwartier.

“Mijn roots liggen bij bootcampen en trainen in de buitenlucht. Zonder mankeren altijd in gezelschap van een trouwe ploeg fanatieke deelnemers. Nog maar onlangs heb ik de stap naar binnen gewaagd. Ik zag op tegen de investering en de fikse huur voor een in het centrum gelegen sportschool. Toen deed deze mogelijkheid zich voor. Een kersvers gerenoveerde kantorenlocatie, intern straks alleen al 450 potentiële sporters, in de omgeving een groot aantal kantoren en bedrijven, woningen in aanbouw, een buurt in ontwikkeling. Met onze school pasten we prima in de plint, we geloofden in de mogelijkheden, voelden goede energie, ondervonden positieve feedback, dus hupsakee…. een sprong in het diepe.”

Van veelbelovend begin naar stilstand

“We hadden een veelbelovend begin. Niet à la minute een ‘rush’ aan nieuwe leden, onze naam moest immers nog bekendheid krijgen, maar de loop zat er vanaf dag 1 lekker in. Het zou goed komen, we geloofden erin. Toen….. boem, pats. Van de ene dag op de andere, stilstand. Alle sportscholen moesten dicht, wij ook terwijl we net open waren. Een drama.”

“De voortekenen waren al een tijdje merkbaar: geen ‘workout high-five’ maar een ‘voetje’, constant de kettlebells schoonmaken, ga zo maar door. Eerst reageerden we ‘lacherig’, maar 15 maart werd het menens. We zaten niet bij de pakken neer. Niet de moed laten zakken.”

“We hebben contact gehad met de verhuurder, contact met de leden, contact met collega’s, contact met trainers en personal trainers die gebruik maakten van onze faciliteiten. De actiemodus in de hoogste versnelling. Slechts twee leden lieten ons vallen, de rest bleef. Van onze kant direct: compensatie via een langer lidmaatschap, langere geldingsduur van ‘rittenkaarten’, Bjorn Borg outfits voor de trainers. Positieve reacties alom, maar toch: de school dicht, geen activiteit, geen aanwas van nieuwe leden. New business, ho maar! Het is broodnodig om ‘break-even’ te draaien. De inpandige bedrijven zijn dicht en nieuwe huurders zitten in de pauze-stand, dus geen nieuwe aanwas bij ons.”

Drie pijlers

“Wat is voor ons nodig om het te redden? Drie pijlers: 1. Goed werkbaar overleg met de verhuurder, 2. de Noodmaatregelen Overbrugging voor Werkgelegenheid, 3. New business, new business en nog eens new business.”

“Pijler 1 loopt goed en constructief. Pijler 2 is bureaucratisch ingewikkeld maar moet soelaas gaan bieden. Pijler 3, daar zijn we zelf bij. Dus: online-trainingen. Vijf jaar geleden was ik al actief op Instagram. Nu door drukte van de nieuwe school was deze tak van sport wat veronachtzaamd. Dat kon anders. Van de nood maken we een deugd. In no time geeft ons hele team online-trainingen aan vaste leden, aan bedrijven en aan ons eigen on-line netwerk. Deelnemers uit Groningen, België, waarvandaan al niet.”

Online workout community

“Normaal fysiek onmogelijk, maar nu lukt het wel en biedt het ons nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Betalingen gaan via ’tikkie’ of via een online rittenkaart. 20 tot 30% van onze normale omzet blijft aldus intact. Dit bevalt prima en gaan we zeker uitbouwen. Ook straks als alles weer ‘normaal’ is. Leden die gemiste lessen willen inhalen, niet leden, een klantenkring in ons eigen gebouw, maar ook in de buurt, de stad, overal waar geen sportschool is. Dus thuis, op vakantie, een online workout community van heb-ik-jou-daar! In feite ligt de hele wereld ‘online’ voor ons open. New business, nu en straks.”

Anderhalve meter

“Natuurlijk denken we ook na over een intelligente fysieke terugkeer naar de sportschool. Hoe train je met inachtneming van de coronamaatregelen binnen op een sportschool, alleen of in een groep. Hygiëne is prima te organiseren, vereist discipline, maakt de school misschien wat minder hip en gezellig. Het moet, geen twijfel mogelijk, gezondheid voor alles. De anderhalve meter afstand is lastiger. Ook het schoonhouden van de apparaten zal een klus worden. We kijken naar het indelen van het vloeroppervlak in vierkanten van anderhalf bij anderhalf, in feite heel geschikt voor een goede workout met simpele gewichten en bijvoorbeeld een springtouw of een kettlebell. Dat gaat ons zeker lukken. Het mooie weer komt er aan, we kunnen buiten aan de slag. Mijn oude werkterrein. Ruimte voor een nieuwe stormloop. Al die stijve lijven na al dat lange binnen zitten. Wij laten ons niet kisten. Wij overleven. Zeker en vast.”

 

Een bijdrage van Mattijs Kaak. Het eerste artikel in deze serie teruglezen? Klik hier. 

Heb je een mooi initiatief dat ook aandacht verdient in deze serie ‘Werken in tijden van corona’? Neem dan contact op met Ditt via dit formulier.

Wil je meer weten over Noortje Randag en Workout Amsterdam kijk dan op: https://www.workoutamsterdam.nl/ of https://www.linkedin.com/in/noortje-randag-893a5a73/