Skip to main content

Als nog maar weinig kan, wat kan dan wél?

Een zoektocht naar veerkracht en vindingrijkheid.

De nog on-going corona crisis blijft de economische en de culturele wereld pijnigen. Mattijs Kaak (Partner Ditt.) spreekt met ervaringsdeskundigen op de werkvloer. Wat is hen overkomen? Hoe houden zij zich staande? Wat hebben zij geleerd? Wat zijn hun plannen voor de toekomst?

Vandaag zijn we te gast bij Henk-Jan Kakebeen, eigenaar van RARE, een evenementenbureau voor culinair getinte publieke en zakelijke events. Dit onderscheidende bedrijf werd vooral bekend vanwege de door hen in Amsterdam, Helsinki, Oslo en Johannesburg georganiseerde Top Gear Events.

Liefde voor culinaire events

De ware liefde van Henk-Jan en zijn team ligt bij culinaire events. Sinds 2009 is RARE verantwoordelijk voor Taste of Amsterdam, dit jaar de 12de editie en opnieuw in het Amstelpark. En jazeker, het evenement gaat zo goed als zeker door en wel van 1 t/m 4 oktober. Dát deze alom bekende foodie-playground überhaupt alsnog plaatsvindt, is te danken aan voortschrijdend inzicht van de kant van Henk-Jan Kakebeen himself, maar zeker ook aan constructief overleg met de Gemeente Amsterdam.

Naast Taste Amsterdam is RARE, samen met Julius Jaspers en Jord Althuizen, ook verantwoordelijk voor diverse BBQ Events en voor de PR en Activatie van meerdere bekende topchefs en culinaire merken.

“Alles wat we doen is groots en meeslepend, we zorgen er ondertussen wel voor dat een en ander natuurlijk en verfijnd blijft aanvoelen. Het draait allemaal om kwaliteit en beleving. We realiseren en arrangeren co-producties tussen merken en chefs, die op deze manier betere exposure genereren, waar het publiek vervolgens blij van wordt.”

Uitstel of afstel

“Door onze contacten op de Aziatische markt zagen we eind 2019, begin 2020 de impact van het virus al vrij snel opdoemen. Corona kreeg Azië in haar greep, eiste talloze slachtoffers en ontwrichtte de economie ter plaatse. Met dit in het achterhoofd nam ik contact op met de gemeente. Hoe zagen zij de invloed van deze dreigende pandemie in relatie tot bijvoorbeeld Taste of Amsterdam en een eventuele verplaatsing van het evenement naar later in het jaar. Aanvankelijk reageerde  Stadsdeel Zuid vrij laconiek. De nu overbekende massale draagwijdte van het virus werd niet meteen onderkend. De gevolgen van SARS waren immers uiteindelijk ook  meegevallen, zo dacht men aanvankelijk.”

“Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen en wilde Taste verzekeren voor het geval dat. Verzekeraars keken inmiddels al verder dan hun neus lang was. Verzekeren tegen dit nieuwe virus kón, maar bleek in feite onbetaalbaar. Wij  besloten de plannen met al onze partners ‘gewoon’ door te zetten. Het licht bleef op groen, wel stelden wij ons van meet af aan ook in op uitstel of afstel. Het werd uitstel. Voorlopig lijkt alles nu door te kunnen gaan. De vraag is alleen of we ook dit jaar andermaal 30.000 bezoekers welkom kunnen heten.”

Zorgen om de tweede golf

“Ondanks dit kordate handelen kwam onze wereld verder tot complete stilstand. Exit de events voor de zakelijk markt, bezuinigingen op de PR voor chefs en restaurants, alle directe omzet naar de bliksem, geen dekking voor de kosten. Heel heftig allemaal. Zeker, steun in de vorm van de NOW en de 4K regeling is mogelijk, maar moeilijk te regelen. Het ambtelijk systeem kent haar eigen, voor ons vaak ondoorgrondelijke, codes. Het ‘kraken’ van deze codes blijkt lastig en verloopt traag, mailen en nog eens mailen en nooit iemand persoonlijk te spreken krijgen. Dit probleem lost zich uiteindelijk zeker op, gelukkig heeft ons bedrijf een lange adem. Ik vrees voor bedrijven met een beperkte horizon.”

“Zelf hebben we ook ingegrepen en zijn we snel ‘remote’ gegaan. We hebben de huur van ons fijne, net gerenoveerde, kantoor opgezegd. We beschikken gelukkig over flexibele en begripvolle collega’s, we blijven er samen voor gaan. We redden het op deze manier tot november van dit jaar, een tweede golf overleven we echter beslist niet. Daar maak ik me grote zorgen om. Niet zozeer voor mezelf, als wel voor het bedrijf en onze mensen.”

Evenementen ‘coronaproof’ maken

“Dus blijven we ondernemen en streven we er naar nieuwe coronaproof evenementen neer te zetten. In de praktijk was en is dit lastig. Iedere keer worden we ingehaald door een versoepelingsregeling, waardoor we, of we nu willen of niet, achter de feiten aanlopen. Vele activiteiten kunnen en mogen nu gelukkig weer wel, op voorwaarde dat de anderhalve meter eis strikt gehandhaafd blijft. Er is weliswaar dus steeds meer mogelijk, de beperkingen maken effectuering alsnog moeilijk.

Spaarneglamping

Spaarneglamping sfeerbeeld

In onze industrie zijn wij beslist niet de enigen, die kampen met al deze uitdagingen. We hebben de handen ineen geslagen en werken nu samen met Latin Village en The Good Guyz, twee andere evenementen organisaties. Samen bestieren we deze zomer van 24 juli tot 21 september in Spaarnwoude een concept, waar alles, wat in deze tijd trendy is, samenkomt (www.spaarneglamping.nl). Een deluxe camping met alles d’r op en d’r aan, vakantie in eigen land, comfortabele bell tenten, familie of vrienden hecht bijeen, sport, recreatie, culinaire hoogstandjes van top chefs. Om maar eens een paar namen te laten vallen: Alain Caron, Joris Bijdendijk, Julius Jaspers, Jord Althuizen, Onno Kokmeijer en wie al niet meer, stellen de menu’s samen en zwaaien aan het fornuis de scepter. Een uniek concept op een plek die alles heeft. Een verblijf van een dag, een weekend of een midweek, vakantie dicht bij huis. De locatie wordt normaal gebruikt voor het Dance Valley Festival. Dat gaat niet door, het terrein blijft nu dus in ieder geval niet ongebruikt. Ook de omgeving deelt mee in het succes, ingrediënten voor het ontbijt bijvoorbeeld komen van lokale boeren en producenten. We kunnen niet wachten, de eerste reserveringen zijn binnen, er is zeker nog plek om te boeken voor deze unieke culinaire outdoor experience.”

Alain Caron

Chef-kok Alain Caron

Hart voor foodies en levensgenieters

“Zo zie je maar, dat iets negatiefs ook iets goeds kan voortbrengen. De gemeente reageert uiterst positief, ziet op voorhand nu al ons initiatief volgend jaar graag terugkomen. Wie weet wacht mij pardoes een toekomst als campingbeheerder, in dat geval wel eentje met hart en oog voor foodies en levensgenieters. Op die manier lijkt het me wel wat.

We hopen van harte de weg omhoog weer terug te vinden. Tegelijkertijd denk ik niet, dat het ooit weer wordt, zoals het vroeger was. Veel mensen zijn fors geraakt door de crisis, zijn vaak keihard omgevallen. De markt is veranderd, nieuwe regels beperken de mogelijkheden en drijven de kosten omhoog. Misschien brengt dit alles ook nog iets goeds met zich mee. Vóór de crisis volgde het ene evenement op het andere, alles in sneltreinvaart, dit mag en kan misschien wel wat selectiever. Minder maar beter. Prettig en voordelig voor iedereen.”

Wil je meer weten over RARE, Henk-Jan Kakebeen of De Spaarneglamping, kijk dan hier:

https://rare.nl/

https://www.linkedin.com/in/henk-jan-kakebeen-b093b44/?originalSubdomain=nl

https://spaarneglamping.nl/