Skip to main content

Een vergaderruimte inrichten lijkt misschien makkelijk, maar dat is allesbehalve waar. Of je nu net verhuisd bent naar een nieuw kantoor of het huidige kantoor nieuw leven in wilt blazen; kantoren en vergaderruimtes inrichten is een vak apart. Onze design & build specialisten begrijpen als geen ander dat het fijn is om hier en daar een beetje te worden bijgestuurd. Daarom geven we je 5 tips waarmee we de inrichting van de vergaderruimte een stukje makkelijker proberen te maken. Zo creëer jij een sfeervolle en effectieve meeting room waar mensen met plezier aan het werk gaan. 

 

1. Licht zorgt voor sfeer in de meeting ruimte

Met een team vol slimme interieurontwerpers en specialisten weten we als geen ander hoe belangrijk licht voor een ruimte kan zijn. In de eerste plaats is het praktisch noodzakelijk, omdat je zonder licht niet kunt werken. Of het nu gaat om natuurlijk daglicht of kunstmatig licht; het is een onmisbaar ingrediënt voor het creëren van sfeer. Bij het inrichten van een vergaderzaal zul je vaak tegen het probleem aanlopen dat de ruimte niet altijd daglicht vangt. Daarom is het belangrijk om per kantoorruimte te werken met een lichtplan. Iedere ruimte heeft immers een andere lichtinval en vraagt dus ook om een op maat gemaakt lichtplan. 

Onze Ditt’ers zijn specialisten in het creëren van nieuwe invalshoeken als het gaat om licht. Wil je dat we meedenken? Neem contact op! 

Blogpost gaat verder onder de afbeelding

vergaderruimte

2. Planten in de vergaderruimte 

Planten zorgen niet alleen voor sfeer, maar staan bekend om hun rustgevende en kalmerende werking. De kleur is mild voor de ogen en heeft een stressverlagende werking. Met alle prikkels die je tijdens een dag in de vergaderruimte te verduren krijgt, is het gebruik van groentinten geen overbodige luxe. De kleur groen kun je naast planten ook terug laten komen in andere elementen uit het interieur, zoals de muur of wandpanelen. Al zijn planten met hun positieve effect op de luchtkwaliteit wel een stuk efficiënter dan een groene wand. 

Naast zacht voor het oog, zijn planten bij de inrichting van een vergaderruimte ook goed voor het absorberen van geluidsgolven. En wie wordt er nu niet blij van een goede akoestiek op kantoor? We maken het rijtje met voordelen van planten op kantoor af met een verbeterde productiviteit. Onderzoek heeft laten zien dat groen op kantoor zowel de productiviteit als de creativiteit van de werknemers positief beïnvloedt. In vergaderruimtes staan er vaak belangrijke onderwerpen centraal en dus is het fijn als de omgeving je stimuleert tot de best mogelijke uitkomst. 

Vergaderruimte inrichten met planten? Wij tippen grote, luchtzuiverende planten. Hiermee krijgt de ruimte direct een andere sfeer en blijft de ruimte een overzichtelijk geheel. Met meerdere kleine planten kan de ruimte rommelig ogen en dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er wel voor dat iemand de planten op tijd water geeft.

planten op kantoor

Afbeelding van Ten Brinke.

3. Comfort in het interieur van de vergaderruimte

Less talking, more doing. De meeste bedrijven houden hun meetings het liefst kort. Toch zijn marathonsessies soms niet te vermijden. Dan is het wel zo belangrijk dat je lekker zit. Kies dus voor prettig zittende stoelen en een tafel die niet alleen mooi is, maar ook de juiste hoogte heeft. Als je de vergaderruimte gaat inrichten is het handig om te kiezen voor een duurzamere investering waar je nog heel wat jaren van kunt genieten. Kies voor materialen waarvan je weet dat ze lang mooi blijven en zorg ervoor dat je al het meubilair op elkaar afstemt. Dat gevoel van eenheid wil je niet alleen in de vergaderruimte voelen, maar door het hele kantoorpand.  

Wil je graag een sparringpartner die met je meedenkt over het inrichten van de vergaderruimte? Onze experts op het gebied van interieur en ontwerp begrijpen hoe je een ruimte sfeervol én tegelijkertijd comfortabel maakt. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

vergaderruimte  vergaderruimte inrichten

4. De vergaderruimte inrichten met technologie   

Waar de oude vertrouwde beamer in het verleden nog de way to go was, heeft de meerderheid van de vergaderruimtes gewoon een (touch screen) tv scherm. Met de vele thuiswerkers is het handig om vanuit verschillende ruimtes in te kunnen bellen, en daar is een scherm best handig bij. Probeer wel te kijken welke ruimtes eventueel geen scherm nodig hebben, en kies daar bijvoorbeeld voor een kunstwerk of typische representatie van het bedrijf. 

Tip: kies niet direct de duurste opties, maar ga tijdens het inrichten per vergaderruimte na wat er nodig is om de ruimte goed werkbaar te maken voor jou en je collega’s. 

Benieuwd naar onze kijk op technologie? Onze ontwerpers werken met een zelf ontwikkelde software om een nieuw ontwerp of andere indeling van een kantoorruimte snel te kunnen presenteren. Daarnaast kunnen onze klanten dankzij virtual reality nog voor de start van het project op ontdekkingsreis door hun eigen, toekomstige kantoor. 

 

meetingruimte

5. Creatief omgaan met de kantoorruimte 

We hebben het gehad over licht- en kleurgebruik, planten, comfortabele meubels en technologie, maar nog niet over de ruimte zelf. Want misschien lijkt de ruimte een gegeven, vaak is het dat niet. Juist in het creatief omgaan met de ruimte schuilt de grootste uitdaging. 

Met deze extra tips benut je de kantoorruimte op creatieve wijze:

  1. Een (te) grote ruimte kan met een extra wandje worden veranderd in 2 kleinere vergaderruimtes;
  2. Door muren juist weg te halen, kunnen mooie open vergaderplekken worden gecreëerd voor de meer informele overleggen;
  3. Kies in plaats van gewone muren voor een wand die volledig als whiteboard kan dienen. Handig voor creatieve sessies en brainstorms!
  4. Een glazen wand kan zorgen voor meer lichtinval en past bij organisaties die transparantie en openheid willen uitstralen.

Tip: Splits te grote meetingrooms op door een tussenwand te plaatsen.

 

Vergaderruimte inrichten? Bonus tip van Ditt

Voordat je aan de slag gaat met de tips die we je hebben gegeven, is het belangrijk om na te gaan waar de context van de ruimte aan moet voldoen. De Workplace Consultancy workshop kan je hier bijvoorbeeld bij helpen. Als het doel van de ruimte ‘vergaderen’ is, kun je dit makkelijk invullen. De meeting ruimte is een plek waar collega’s en mensen van buiten de organisatie bij elkaar komen om samen te werken. Het is dus belangrijk dat het ontwerp en de inrichting van de kantoorruimte hier op inspelen.  

Daarnaast geloven we bij Ditt Officemakers in Great Offices, Happy People. Hiermee bedoelen we dat een fijn kantoor de basis vormt voor een plek waar mensen met een happy gevoel aan het werk gaan. De mensen maken het kantoor, en dus is het zaak om de werknemers in een prettige omgeving aan het werk te laten gaan. Benieuwd wat wij als kantoorinrichters voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op of bel voor een afspraak. Wij helpen je graag verder met de bouw en inrichting van het kantoor. 

 

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn foto’s van Ditt projecten, behalve de afbeelding van de kantoor planten.