Skip to main content

Je laat je kantoor herinrichten of gaat verhuizen naar een nieuw kantoor? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting van vergaderruimtes. In deze blogpost delen we 5 tips voor het inrichten van vergaderruimtes, inclusief foto’s ter inspiratie. Dus lees snel verder en leer hoe je prettige, effectieve meeting rooms creëert. 

 

1. Sfeer en verlichting

Misschien wel het belangrijkste bij de inrichting van je vergaderruimte, is dat er een fijne sfeer is. Maar wat betekent dat in de praktijk? Belangrijk is dat de meetingroom past bij de organisatie. Een meetingroom die heel goed werkt voor een advocatenkantoor, past vaak niet bij een hip reclamebureau of tech-startup. Kleurgebruik is hierbij essentieel. Welke kleur past bij jouw organisatie? 

Wat wel voor alle kantoorruimtes geldt, is dat verlichting belangrijk is. Denk hierbij niet alleen aan de lampen. Ook grote ramen, glazen wanden en kleurgebruik zijn hierbij relevant. 

Tip: door te kiezen voor glazen wanden, krijgt een meetingroom meer natuurlijk licht.

Blogpost gaat verder onder de afbeelding

vergaderruimte

2. Planten in de vergaderruimte 

Planten zorgen niet alleen voor sfeer. Ook kan het helpen de lucht in een meetingroom zuurstofrijk te houden. Google maar eens op ‘zuiverende kamerplanten’. 

Verder wordt gezegd dat de kleur groen een rustgevende werking heeft, wat dus een extra reden kan zijn om veel planten te gebruiken in de meetingruime. 

Tip: kies voor grote, luchtzuiverende planten (en zorg er voor dat iemand ze water geeft…)

Afbeelding van Ten Brinke.

3. Comfort

Less talking, more doing. De meeste bedrijven houden hun meetings het liefst kort. Toch zijn marathonsessies soms niet te vermijden. Dan is het wel zo belangrijk dat je lekker zit. Kies dus voor prettig zittende stoelen en een tafel die niet alleen mooi is, maar ook lekker zit. 

Tip: bestel voor je mooiste vergaderzaal niet zomaar online de stoelen, maar ga naar een goede meubelzaak en test ze eerst uit.

 

4. Technologie 

Een aantal jaar geleden was het nog normaal om een beamer te hebben in iedere vergaderruimte. Tegenwoordig komen grote tv schermen veel vaker voor, al dan niet met touch screen. Maar is een scherm wel in iedere vergaderruimte een must? Als je veel vergaderruimtes hebt in je kantoorpand, kan het slim zijn om er 1 of 2 juist niet uit te rusten met schermen. Soms is het immers goed om elkaar in de ogen te kijken. En leidt een scherm alleen maar af.

Tip: kies niet direct voor de duurste tv-schermen, maar ga na wat er voor iedere vergaderruimte nodig is.

5. De ruimte zelf 

We hebben het gehad over licht- en kleurgebruik, planten, comfortabele meubels en technologie in de meetingroom. Maar nog niet over de ruimte zelf. Want misschien lijkt de ruimte een gegeven, vaak is het dat niet. Voorbeelden van creatief omgaan met de ruimte:

  1. Een (te) grote ruimte kan met een extra wandje worden veranderd in 2 kleinere vergaderruimtes;
  2. Door muren juist weg te halen, kunnen mooie open vergaderplekken worden gecreëerd voor de meer informele overleggen;
  3. Kies in plaats van gewone muren voor een wand die volledig als whiteboard kan dienen. Handig voor creatieve sessies en brainstorms!
  4. Een glazen wand kan zorgen voor meer lichtinval en past bij organisaties die transparantie en openheid willen uitstralen.

Tip: Splits te grote meetingrooms op door een tussenwand te plaatsen.

Meer hulp nodig met de inrichting van je vergaderruimtes? We helpen je graag! Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

 

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn foto’s van Ditt projecten, behalve de afbeelding van de kantoor planten.